piotrek_gdy, no to duzy bol jak sadze. Bedziesz cos z tym robil :?: Powinno dac sie to jeszcze odkrecic.
Sezon na pękające koła dwumasowe.
Zwiń
X
-
Sezon na pękające koła dwumasowe.
Odnośnie topiku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31051
rozmawiałem dziś z kolegą, ktory kupił w 2006 roku O1 Tour z silnikiem tdi i po przebiegu 1800km będąc w trasie, w sobotę popołudniu, pod Kaliszem samochód odmówił mu posłuszeństwa.
Szczęście w nieszczęściu być mogło bo awaria nastąpiło ok 500m od ASO Skody
Auto powędrowało niezwłocznie na warsztat. Diagnozą było pęknięcie i zakleszczenie się dwumasy. Szczęście w nieszczęściu do końca nie było bo ASO wystawiło mu rachunek na o ile dobrze zapamietalem 4tys. tłumacząc, że awaria wystąpiła z winy użytkownika.
Tak na marginesie użytkownik to zawodowy kierowca i oprócz skody jeździ Citroenem Jumper hdi, ktorego zreszta tez eksploatuje od nowości bez problemów.
Po małych zawirowaniach i masie nerwow, ASO Lellek z Gliwic zgodziło się przejąć auto i załatwic sprawę samodzielnie.
W rezultacie naprawa była gwaranyjna i autko do dzis jezdzi bezproblemowo.
Z relacji dowiedziałem się, ze SAP opiera się zawsze na opinii głownego mechanika ASO, od niego zależy jak aklysfikowana będzie usterka (no chyba, ze klient zazyczy sobie rzeczoznawcy ale wtedy musi liczyc sie kosztem, ktore ASO pokryje lub nie, wtedy tylko drogą sądową można się ubiegać o zwrot tych kosztów)
Dowiedzial się również, że auta z 2006 roku lub przełomu 2005/2006 były obarczona wadą technologiczną w konstrukcji sprzęgła dwumasowego. Miało to występować w Seatach, Audi i Skodzie i niektorych VW. Seat miał przeprowadzić akcje serwisową, Audi nie chcialo sie przyznać do tej wady i tuszowali to jak się da, ze Skodą było jak widać różnie.
Podobno Skoda miała bezpośrednio w Poznaniu czyli w siedzibie SAP prowadzić masowe wymiany sprzęgieł w nowych Skodach jeszcze przed dystrybucją.
[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 14:30 ]
Być może temat jest niektorym znany ale mnie zaciekawil, looknałem w googla i znalazle cos takiego, to by się zgadzało:
-
-
ja powiem tak nasza octavia tour tez rocznik 2006 i przy tym samym przebiegu który Ty napisałeś zaczął trząsc sie lewarek i na otwartych dzwiach całe dzwi telepało po wciśnieciu sprzęgła troche mniej to stwirdziliśmy jedziemy do aso bo jest na gwarancji wymienili i powiedzieli wada koła dwumasowego :? wiec moze ten rocznik 2006 ma cos w sobie
[ Dodano: Pią 19 Lut, 10 17:19 ]
hahaha ale zbieg mój uzytkownik to tez zawodowy kierowcahttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
Komentarz